Vizsgálatokról közérthetően

Alapvizsgálat

12 csatornás, a szív elektromos tevékenységének kapcsán jelentkező impulzusokat rögzítő orvosi műszer, mely szívritmuszavarok, vezetési-, vérrellátási zavarok, zajló vagy lezajlott szívinfarktus diagnosztizálásához használt eszköz.

ABPM

A magas vérnyomás ( hypertonia) felismeréséhez és a megfelelő kezelési mód kiválasztásához, ennek eredményességének kontrolljához szükséges diagnosztikai eszköz. Optimális vérnyomás beállításhoz sokszor nehezen nélkülözhető. Részletes tájékoztatást ad nem csak az aktuális szisztolés és diasztolés vérnyomásról és a pulzusról, hanem az artériás középnyomásról, napszaki ingadozásról, illetve egyéb paraméterkről végzett statisztikai értékelések segítenek az optimális gyógyszerelés indikálásához.

Holter EKG

Ritmuszavarok diagnosztizálásához szükséges, folyamatos 24-48-72 órás több (általában 3) csatornás EKG görbe rögzítési lehetőségét biztosító eszköz. Szívdobogásérzés, alacsony vagy magasabb pulzusszám, eszméletvesztés esetén fontos diagnosztikai eszköz. Koszorúér szűkület esetén fellépő ritmuszavar, szívinfarktus utáni ritmusanalízis igénye esetén szintén hasznos. Kardiológiai mágánrendelésünkön a vizsgálatot járóbetegként végezzük, alapvetően két alkalommal történő megjelenést és ütéskimaradások felismerése, elemzése. Természetesen a gépi diagnosztika is részletes és tételes kardiológus szakorvosi áttekintést igényel, sokszor artefaktumok nehezítik a diagnózis felállítását. Az esetek egy részében meglévő ritmuszavar mellett sem tudunk rögtön definitív diagnózist felállítani, ugyanis a szíritmuszavarok egy része, időszakosan rohamszerűen jelentkezik. Ilyenkor a legoptimálisabb a panasz alatt EKG-t készíteni vagy ennek hiányában elnyújotott felvételt, esetlegesen a felvétel al életkor és nem szerint sem, de természtesen ezek fajtái igen. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Terheléses EKG

Fizikai aktivitás indukálása mellett, protokoll szerinti terhelési szinteknél folyamatos EKG regisztrálás történik. Részben a terhelhetőségről, magas vérnyomásos válaszreakcióról, ritmuszavarokról, részben a szívizomzat vérellátási zavaróról ad információt. Mellkasi fájdalom kivizsgálásához, szívinfarktus előtti állapotok értékeléséhez, szívinfarktus szívkoszorúér sztentelés vagy szívsebészeti éráthidalás után állapotok ellenőrzéséhéhez is használjuk. A vizsgálatot végezhetjük gyógyszeres védelemben és regisztrálás történik, rögzítve mind a ritmuszavarokat, mind a kóros EKG változásokat. A terheléses EKG értékelésével a vizsgálat a mellkasi fájdalom differenciálásában nagy hangsúlyt kap. A terheléses EKG-t részletes kardiológiai vizsgálatnak kell megelőznie, kivitelezése kardiológus kontrollja mellett történik, eredménye a többi kardiológiai vizsgálattal együtt értéklelendő. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Szívultrahang

A szív szervi állapotáról legtöbb információt adó rutinszerűen alkalmazott nem invazív eszköz. A szív anatómiai struktúráiról, gyermek kardiológia kapcsán diagnosztizált fejlődési rendellenességek követése mellett, a szerzett szív szívhibák, magas vérnyomás okozta kóros szívterhelésről, szívbillentyű betegségekről, szív vérellátási zavaráról, lezajlott szívinfarktusról ad információt. A kardiológiában alkalmazott ultrahangkészülékek szakmaspecifikus szoftverel ellátott, magas jelfeldolgozású és nagy . Fontos információt ad a szívizomzat mozgásáról, ami a szív vérellátási zavarára, lezajlott vagy zajló infarktusra, a globális teljesítményre, fejlődési rendellenességekre, a billentyű apparátus struktúrális eltéréseire mutathat rá. Az M- mód technika elsősorban, de nem kizárólag mérésekhez hazsnált, objektivizált paraméterket adó nagyon fontos része a kardiológiai vizsgálatnak. A color doppler technikának elsősoban a szívbillentyű hibák, shunt áramlások definiálásáhaz, pontos méréséhez használt módszer, a szívet, kockázatmentes, ezért elvégzése, ismétlése javasolt,de nem minden esetben szükségesa kardiológiai szakvizsgálat során. Kardiológiai magánrendelésünkön elérhető a vizsgálat.

Szívkatéteres viszgálat ( cornarographia)

A fent említett nem műtétes vizsgálatok ismeretében, kórházi körülmények között végezhető műtétes beavatkozásnak minősülő, csukló-, vagy combartériás behatolásból kivitelezhető beavatkozás, melynek kapcsán koszorúér-tágításra, sztent implantációra van lehetőség tervezetten, vagy akár sürgősséggel instabil állapot esetén az infarktus megelőzésére kezelésére nyújt megoldást. Általában altatás nélkül, helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás során a szívizomzat vérellátását, ezáltal túlélését el. A kockázati faktorok ellenére, napjainkban már rutin beavtkozásnak tekinthetőek. A katéterezési technika fejlődésével nem csak a koszorúér szűkületek kezeléseben használt sztentípusok, a legújabb gyógyszerkibocsátó fémhálótól a felszívódó sztentekig, hanem akár billenytyűbetegség, vagy akár terápiarezisztens magas vérnyomás is kezelhető katéteres beavatokásokon keszresztül. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra igény esetén előjegyzést biztosítunk.

Pacemaker implantáció (ritmus-szabályzó)

Helyi érzéstelenítésben végzett, a leggyakrabban a vénás rendszeren a szív üregébe vezetett elektromos impulzus érzékelésére, leadására, ritmuszavar kioltására alkalmas eszköz, beültetése kórházi háttér mellett történik, amit részletes kardiológiai vizsgálat előz meg. A paceamker sokszor nélkülözehetetlen, állandó működésével biztosítja a túlését illetve a megfelelő életminőséget, míg más esetekben csak ideiglenesen kapcsol be, biztonságot nyújtva a használója számára. Mivel a készülék áramforrását ellkasfélre egy fél gyufásdoboz nagyságú, de annál lényegesen vékonyabb telep, mig a szívbe vezetett elektródák kerülnek implantálásra. A részeltes kardiológiai vizsgálat nem nélkülözhető a szívritmus- vezetési zavarok esetében sem. Ezek hátterében az esetek egy részében valamilyen befolyásolható, kezelhető szívbetegés állhat. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra igény szerint előjegyzést biztosítunk.

Elektrofiziológiai vizsgálat

A vizsgálat célja a szív ingerképzési, vezetési zavarainak feltérképezése, katéter abbláció szükségének és tervezésének meghatározása. Invazív műtétes beavatkozásnak számít. A vizsgálat során helyi érzéstelenítésben a combvénán vagy a nyaki fővénán keresztül speciális elektródkatétereket vezetnek fel a szívbe, és ezeken keresztül egy külső szívingerlő készülékkel meghatározott protokollok szerint a szívet ingerelik. Az ingerléssel gyakran ki is váltható a panaszokért felelős ritmuszavart, ilyenkor eges gyógyulást. Ilyenkor további gyógyszeres, vagy pacemaker kezelés illetve a vizsgálat ismétlése megfontolható. Fontos, hogy a beteg a korábban készített kóros EKG-t vigye magával, ugyanis ez az abláció tervezésében nagyon sokat segíthet. Kardiológiai magánrendelésünkön a beavatkozásra igény szerint előjegyzést biztosítunk.

Kardiológiai rehabilitáció

A cél, hosszú távon minimálisra csökkenteni az újabb infarktus vagy a további szívproblémák kockázatát. A program állapotfelméréssel kezdődik, ennek során az orvos megismerkedik a beteg kórtörténetével, felméri az általános és a kardiológiai állapotát. Ezt követően tervezik meg a rehabilitációs programot. Ennek része a személyre szabott edzésterv, az étkezési tanácsadás, a dohányzásról leszokást segítő program, a pszichoterápia, a relaxációs tréning, a szívgyógyászati alapismeretek elsajátítása,

Hasznos külföldi linkek

Hasznos hazai linkek